Holdvirág cikk: Női ciklikusság és a jóga 3. Miért is gyakoroljak női jógát?

Kedves női önismereti úton járó Társaim:) szeretettel közlök részleteket a Bhaktivédanta Hittudományi Főiskola vaisnava jógamester szakán íródott jeles szakdolgozatomból, a Női ciklikusság és a jóga témakörében. A szakdolgozat egésze hozzáférhető nálam, egyes tanfolyamaim és táboraim anyagához kapcsolódóan. Fogadd szeretettel!

3. Miért is gyakoroljak női jógát?
 

„Ebben a változatos anyagi világban sokfajta önazonosítás létezik. Azonosítjuk magunkat, mint férfi vagy nő, mint anya vagy apa, mint tanár, a világban betöltött szerepeink alapján. Azonosítjuk magunkat milyenségünk alapján: kövér, sovány, szép, csúnya. Majd lehetséges vallási vagy politikai hovatartozás alapján egyfajta azonosítás. A jógában ezeket hamis ego-nak, hamis önazonosításnak hívjuk...és rengeteg fajtája létezik. De mind hamis, mert az eredeti önazonosításunk szerint mindannyian Lelkek1 vagyunk. Ezek anyagi önazonosítások, mégis foglalkoznunk kell velük, mert mint egónk vetületei, a világban elfoglalt helyünkről adnak információt. Ebben a mostani életemben nőnek születtem, női testben, így nőként tudom magam azonosítani fizikai formámban.

Azzal, hogy női jógát gyakorlok, kifejezem, hogy én nem férfi, hanem NŐ vagyok. Tudatos vagyok a nemek különböző fizikai megnyilvánulásáról, különböző energetikájáról, ritmusáról. Más vagyok, és elfogadom ezt a másságot, sőt használom, hogy többet tudjak meg általa magamról. Megadom a női testemnek, lelkemnek azt a tiszteletet, hogy született alkatát és minőségét ismerve, tudatosan tekintettel vagyok rá. A testem a lelkem temploma, gondozom és ápolom a szentélyt, ami lelkem lakhelye. Női testem képes életet teremteni, táplálni és gondoskodni, állandó változásban lenni, a szeretet erejével mindent elsimítani.

Kovács Gyöngyi Nalíni-t, női jógamesteremet, a Padma Jógastúdió vezetőjét, a Nalíni női jóga kifejlesztőjét, diplomás Hatha, Himalája és jógaterapeuta oktató, kismama jóga, babás jógaoktató és dúla, perinatális szaktanácsadó, női egészségterapeuta minőségében kérdeztem a női jóga, mint terápiás jógairányzat létjogosultsága témakörében. A fejezet 45 perces interjúnk, beszélgetésünk összegzése.

Miért is fontos, hogy a nők női jógát gyakoroljanak? Legfőképp azért, mert a női testet és lelket nem lehet különválasztani. EGY-ségben létezünk nőiségünkben a bennünk lakozó lélekkel, és sokkal közvetlenebb az oda-vissza csatolás, hatás a női test és lélek között. Ami a testünkre jó hatással van, az közvetlenül a lelkünkbe is érkezik. Ez természetesen fordítva is igaz.

Jelen életünkben, a mindennapok során számtalan nővel találkozhatunk, akiről rögtön észrevesszük, hogy rossz tartású, görnyedt hátú és ennek megfelelően zárt a szíve is. A szív meg nem nyitása az egyik legfontosabb probléma. Ha zárt a szív, a női szeretet energia nem tud áramolni, nem tudja táplálni a társat, a gyerekeket, a családot, így a szeretet nem kering az otthonokban, a közösségekben, sőt még az országban sem megfelelően. Minden a nő jól-létéből indul ki. Ha a nő testileg-lelkileg jól érzi magát, ez a kisugárzás, harmónia árad belőle, és feltölti szűkebb és tágabb környezetét. A nő nyitott, termékeny, felszabadult és harmonikus. Ha ez nem így van, jön a terméketlenség, és a kapcsolatok romlása. Mert a másik fő női fókuszpont a kapcsolódás. Mi nők, a kapcsolatainkon keresztül ismerjük meg saját magunkat is jobban. A kapcsolatok sokszor életünk legfontosabb elemei. A kommunikáció során tudatosulnak bennünk felismerések. Kapcsolódva, női körben megnyílva, sok-sok blokkot letehetünk. Ha a kapcsolódásunk blokkolt, esetleg szégyen teli, bántásokban volt részünk, gyerekkori sérelmekkel teli a szívünk, félelem van bennünk, nem leszünk teljesek, elégedettek és boldogok.

Ne feledjük azt sem, hogy a női ősi tudást az előző évszázadokban tűzzel-vassal irtották, és olyan korokban, amikor nem volt szokás még leírni a tudományt, és az szájról szájra hagyományként öröklődött, kb. 9 millió bölcs asszonyi gyógyítót, javasasszonyt, bábát ítéltek el boszorkányság vádjával, mert használták női intuitív tudásukat, és elégették őket a máglyán. Képzelhetjük, mennyi ősi tudás tűnt így el. Nem csoda, hogy a nők „megtanulták”, hogy rejtegessék női bölcsességüket. Olyannyira, hogy mára saját maguk is elfelejtkeztek róla. Egészen addig, amíg természetes fényben éltek, a Természet emlékeztette őket a testük és a világ együttes rendjére.

A mai korban, már mesterséges fényben, ez a kapcsolódás sincs meg, és a nők a feminizmus bűvkörébe kerülve kiharcolták maguknak, hogy férfi módjára bánjanak velük. Szavazati joguk lett, egyenrangúak lettek. És lassan ők maguk is elkezdtek önmagukra férfiként tekinteni, ugyanazt a teljesítményt elvárni, minden nap, ciklustól függetlenül, családi állapottól függetlenül. Jöttek a háborúk, hullottak a férfiak a harcban, és a nők táplálták a családokat, vitték tovább az életet, dolgoztak rengeteget...

És közben elvesztek valódi női önmaguk számára, elmaradt az önmagukra való csendes figyelés, az érzések, érintések, érzékelések finom információira való hangolódás. Elmaradtak a sorsfordulók rituális szertartásai, a menstruáció tisztelete. Lassan elfelejtették, hogy az ő erejük nem a harcban, a törtetésben, a karrierben, a teljesítményben van. Ez szilárd, maszkulin, nyers erő.

A női erő lágy, mint a víz, ami formálja a sziklát. A női erő nyugodt és harmonikus, áradó, befogadó, elfogadó és alkalmazkodó. Egy ciklikusan változó, nem állandó energiafolyamat, és a folyamatos változásból meríti az erőt. A természetes nő rugalmas, alkotó, kreatív ötletekkel teli, meri kifejezni női lényegét, érzéseit, önálló és felszabadult. Elfogadja, és tudásának forrásának tartja női testét, melyben zsigeri tudás rejtőzik.

Ez az ősi tudás, a női érzékelés tudománya pár éve búvópatakként bukkant elő újra a feledés homályából. És a nők szomjúhozzák az információkat, amik közelebb viszik őket elfeledett, megtagadott nőiségükhöz. Az önmagunkra való hangolódásban sokat tud segíteni a jóga. A terápiás női jógairányzat pozitív hatása, hogy megtanít önmagunk elfogadására, szeretetére és tiszteletére. Megnyitja a szívet, ami kész lesz a befogadásra. A testet finoman hangolja a nőiségre. A holdciklussal együtt utazva ráhangolódunk a természet és a testünk ősi ritmusára, növő holdban dinamikusabb, fogyó holdban elengedősebb, áramlóbb gyakorlatokat végezve. Rég elfeledett érzések, hangulatok, emlékek nyílnak meg, ahogy a testünkben a blokkok. A lágy csípő- és mellkasnyitó gyakorlatok segítenek ebben. Test és lélek szintjén egyidejűleg történik gyógyulás. Akkor is megoldás a női jóga, ha a sok lelki sérülés, női szerepzavarok miatt már fizikai szinten is megjelent, azaz ciszta, mióma, átmeneti meddőség, menstruációs problémák, daganatok jelennek meg.

A női jóga összpontosít az alsó három csakrára, szervezetünk erőközpontjaira (a gyökér, a szakrális2 – igen, szentséges – csakrára és a köldökcsakrára), valamint a női stressz gyűjtő területekre (szakrális, szív és torokcsakra) is. Részletesen foglalkozunk a női szervek egészségtanával, az áramló, lágy, de dinamikus gyakorlatok során minden oldalról stimuláljuk, masszírozzuk a női szerveket, harmonizáljuk a hormonműködést. A ritmikus ingerek folyamán keletkező finom energiapumpa felébreszti a női szervek erejét. Oldjuk a csípő merevségét, ezáltal segítünk a női testnek kitárulni.

Mind fizikai, mind energetikai gyakorlatokkal dolgozunk, olyan mély testi tapasztalások útján haladva, amik a jóga finom eszközeivel, a befelé fordulással és kapcsolódással önmagunkhoz, a testünkhöz, segítenek megnyitni az utat a finom érzékelés számára. Sok ösvény nyílik az önmagukat keresők számára, és a női jógát jó szívvel ajánlom mindazoknak a hölgyeknek, akik nőiségükben szeretnének kiteljesedni.” 3

Ehhez hozzátartozik az élethosszig való tanulás – önmagunkról és Istenről. A női energiarendszert ismerhetjük meg a következő fejezetben.


 

1 Lélek: valódi eredeti isteni részünk, Szellem; és lélek: női lélek, a nőiség érzelmi, pszichés, mentális összesítése, finomfizikai vonatkozása. Ebben az értelmezésben használom végig a két fogalmat.

3 Ehhez a fejezethez felhasználtam a saját honlapomon található információkat is: www.shantijogastudio.hu; ezen belül: www.shantijogastudio.hu/noi-joga; www.shantijogastudio.hu/cikkek, valamint Padma Jógastúdió: női jóga oktatóképzés, 2009-2010. tanfolyami jegyzet ;

Ez a fejezet cikk formájában felkerült a www.shantijogastudio.hu/noi-joga saját honlapomra (hivatkozva, hogy szakdolgozati fejezet) 2015. március 10.