Chi-kung

Egyenlőre sajnos szünetel!

A chi kung több ezer éves, kínai hagyományokon alapuló, a testet, lelket és a szellemet egyaránt fejlesztő, az egész emberre ható módszer. A chi (csi) a nyugati nyelvekben életenergiát, életerőt jelent, a kung szó jelentése munka, gyakorlás. Így a chi kung (qigong) kifejezés szó szerinti fordítása: a csivel való munkálkodás. A gyakorlat rendszeres végzésével valamennyi energiapályán (meridiánok) harmonizáljuk energiáink áramlását, fizikai és lelki értelemben is jelentősen növeljük állóképességünket. 
A rendszeres gyakorlásnak számtalan előnye van: javul a keringés, a szívverés egyenletesebb lesz, a vérellátás a hajszálerekben is jobb lesz, a vérnyomás normalizálódik - javul a légcsere, a légzés mélyül, a légzőizomzat nagyobb hatásfokkal működik - a hasi szervek vérellátása és működése javul - erősödnek a törzs izmai, ezáltal a testtartás javul - az ízületek mozgásterjedelme és rugalmassága megnő - a tudat lecsendesedik, az agytevékenységben megjelennek az α-hullámok, az idegrendszer megnyugszik. 
Wai Dan (Külső Elixír) gyakorlatokat végzünk. Bemelegítés után tisztító és immunrendszer erősítő gyakorlatok következnek, majd a nyugalmi és mozgásos gyakorlatok, a Nyolc Brokáttekercs, Tai Chi Chi Kung és a “Hosszú élet” gyakorlatai sajáthatóak el, melyek otthon is végezhetőek. A gyakorlatok könnyen követhetőek. Lazító gyakorlatokkal és masszázzsal zárjuk a foglalkozást. A masszázs fő célja az izmok ellazítása a chi-pályák mentén és a tudat felfrissítése.
A Chi Kung szellemiségéből adódóan nincs teljesítménykényszer, a gyakorlás nem kötelesség, hanem örömforrás.
Ajánlom mindazoknak akik kipróbálnák, vagy újrakezdenék, vagy elmélyülni szeretnének a Chi Kung tradicionális világában, akiknek fontos az egészségmegőrzés, a test megerősítése, a jobb érzelmi, energetikai, tudatossági és szellemi állapot, a harmónia.

Nagy Magdolna alternatív mozgás- és masszázsterapeuta